Marathon Duurzaamheid en MVO bij aanbestedingen

Op 7 april 2022 organiseren wij een marathon Duurzaamheid en MVO bij aanbestedingen. Het format is hetzelfde als bij de ‘gewone’ jurisprudentiemarathon. Het gaat namelijk in de vorm van een quiz. Aan het begin van de dag stellen we de deelnemers 40 vragen over duurzaamheid, circulariteit, CO2-certificaten, social return, inclusie en diversiteit, en alle andere vormen van maarschappelijk verantwoord ondernemen. Vervolgens gaan cursusleiders Peter Streefkerk en Theo van der Linden alle vragen beantwoorden. Je houdt zelf bij hoeveel vragen je goed hebt en degene met de beste score ontvangt een mooi boek.

Veel van de vragen zijn gebaseerd op rechtszaken die de afgelopen jaren gevoerd zijn, maar er zijn ook vragen gebaseerd op eisen die gesteld werden in recente aanbestedingen of actuele casussen uit de praktijk. De volgende zaken komen in ieder geval aan de orde:

Mag Rijkswaterstaat zeggen dat een inschrijver die op CO2-ambitieniveau 3 is gecertificeerd, de opdracht toch op CO2-ambitieniveau 5 gaat uitvoeren? Heeft de gemeente Den Haag gelijk als ze waterstof-auto’s uitsluiten omdat er momenteel onvoldoende groene waterstof voorhanden is? Is het terecht dat een inschrijver minder punten krijgt omdat hij de levensduur (van zestig jaar!) niet onderbouwd heeft door het uitvoeren van een versnelde ‘degradatietest’? En hoe kun je als inschrijver aantonen dat het gladheidsbestrijdingsmaterieel, als het afgeschreven is na tien jaar, ook in Polen weer circulair zal worden ingezet? Hoe realistisch is de vraag dat er biasfree (zonder vooroordelen) personeel wordt geworven? En hoe kan een bedrijf aantonen dat ze diversiteit hoog op de agenda hebben staan? Ook behandelen we de meest interessante rechtsspraak over social return. Is 31% social return niet wat aan de hoge kant? En wat betekent het voor de praktijk dat de social return in relatie tot het voorwerp van de opdracht moet staan? Verder is er speciale aandacht voor de inhuur van mensen: laat je daarbij de CO2-footprint meetellen? Is een consultant met drie kinderen (enorme CO2-footprint!) dan bij voorbaat kansloos? Wanneer krijg je het de meeste punten van de aanbestedende dienst? Als de duurzaamheidsexpertise goed is of als de duurzaamheidsexpertise op maat is? En misschien wel het allerbelangrijkste onderwerp: waarop baseert de aanbestedende dienst de gunningsbeslissing? We kijken naar een aantal rechtszaken die genadeloos blootleggen wat er zoal fout gaat bij het beoordelen van duurzaamheid en MVO.

Deze cursus gaat niet over beleid, we kijken naar echte jurisprudentie, echte casussen en echte aanbestedingen. Let’s get started!

Zoals alle VdLC-cursussen is ook deze cursus zo ingericht dat hij zowel voor aanbestedende diensten als voor bedrijven waardevolle informatie biedt. 

Theo van der Linden is de meest gevraagde spreker over Europees aanbesteden in Nederland. Met veel kennis van zaken en wat humor en relativeringsvermogen gaf hij in de afgelopen jaren meer dan 1000 trainingen over aanbesteden aan zowel overheid als bedrijfsleven.

Peter Streefkerk behoort tot de absolute top van de inkoopconsultants in Nederland. Hij is de schrijver van het standaardwerk ‘inkopen voor dummies’ en begeleidde de afgelopen jaren tientallen Europese aanbestedingen. Hij is directeur van Starck BV training en development.

Je kunt je nu inschrijven voor 7 april 2022. De prijs voor deze cursus is € 495,- ex btw) De cursus wordt gegeven in Hotel de Witte Bergen in Eemnes.

inschrijven: vdlc@bart.nl